veerleinitalie.reismee.nl

La settimana dedicata alla scuola

Ciao allemaal

De week in het teken van school

Daar was ik weer, terug van weggeweest en het ritme al weer helemaal opgepakt.
De kids zijn deze week begonnen met school, het is allemaal erg ingewikkeld, ik hoop niet dat ik jullie er mee verveel maar ik zal het proberen uit te leggen.

Beginnen met Theo, Theo gaat dus naar de secundaire school, denk ik het is heel lastig hier allemaal, hij zit nu in de 2e klas en er wordt veel van hem gevraagd. Het scheelt dat hij slim en gemotiveerd is. Na dit jaar moet hij nog 1 jaar deze school en dan gaat hij naar de High school denk ik waar hij tot zn 18e blijft. Vanaf hier moet hij ook een keuze maken welke school, gymnasium, taal school, praktische school, muziek school, kunst school enz. enz.
Hij begint elke ochtend om 08.00 uur!!!!! Dan moet hij 3x in de week tot 12.00 uur en 2x in de week tot 16.20!! Zijn dus hele lange dagen, die dagen dat hij tot half 5 moet krijgt hij eten op school.

Blue, gaat naar groep 6 denk ik vertaald naar het Nederlands. Het is allemaal heel anders hier dus lastig te begrijpen en terug te vertalen. In ieder geval moet ze volgend jaar naar de nieuwe school, waar Theo ook heen gaat. Daar is de familie nog wel een beetje bang voor aangezien Blue een heel ander meisje is dan Theo, met een heel ander karakter en meer praktisch is. Ze heeft een ‘vervelende' klas met veel kinderen ‘met een rugzakje' deze worden hier lang niet zo goed begeleid zoals wij dat hebben in Nederland. Hier worden die kinderen in een gewone klas geplaatst en krijgen dan misschien 2 uur extra hulp. Dit is jammer want dit gaan ten koste van hun maar ook van de andere leerlingen. Er zit ook 1 jongen in waarvoor geen rugzakje is aangevraagd terwijl hij de meeste hulp nodig heeft, maar door de trots van een zuid Italiaanse papa moet hij zich maar redden in de grote klas. Er bestaan hier eigenlijk geen scholen zoals wij die kennen in Nederland ‘speciaal onderwijs' ze zijn er wel, maar minimaal en voor hele ‘moeilijke gevallen' Weinig kinderen krijgen hier ook maar een ‘stempel'. Aan de ene kant een goed ding aan de andere kant kun je je afvragen voor wie het goed is.
Blue begint elke ochtend om 08.15 ze gaat dan 3x in de week tot 16.20 naar school en 2x in de week tot 12.30. Ook zij krijgt eten op school als ze tot half 5 moet. (warm eten!!!)

Jaki, die is nu naar de eerste klas, god wat was het kind blij dat ze naar school mocht en serieus nu al met het lezen van boekjes e.d. Ze zat vol verhalen toen ze terug kwam de eerste dag en vrijdag moesten we al haar gemaakt werk al bekijken, io sono Jaki (ik ben Jaki).
Jaki begint ook elke ochtend om 08.15 en gaat elke dag tot 16.20 naar school (vanaf 3 oktober) nu gaat ze elke dag tot 12.30 naar school.
Ook zo iets grappigs de eerste weken doet elke lerares het anders, halve dagen naar school e.d. Ook jaki kan beginnen tot 09.00 dus de eerste kan binnen komen om 08.15 en de laatste om 09.00 vanaf dan begin het pas echt. Ongelofelijk. Vanaf 03 oktober worden de touwtjes aangetrokken en dan begint het ‘echte leven'

Maddi de kleine opdonder gaat elke dag naar de kinderschool, kan beginnen tussen 08.00 en 09.30 en kan worden opgehaald vanaf 15.00 volgens mij tot 16.30. Lekker flexibel dus maar ze gaat straks gewoon naar school zoals Jaki ook gaat. De meisjes zitten namelijk in het zelfde gebouw, alleen Theo gaat naar een ander gebouw. Voor maddi was de eerste dag helemaal geweldig, de 2e en 3e dag was het huilen toen mama weg ging en daarna alles goed. Dramaqueen.

Ook in het ritme thuis was het weer ff wennen, 1,5 week vakantie met papa en mama en dan weer naar veerle luisteren die het allemaal anders doet en nog steeds geen Italiaans spreekt. Het was dus een weekje met strijd af en toe maar vrijdag ging het al weer een stuk beter.

De boeken voor de school moeten ze zelf halen en betalen, dit begint vanaf de 1e klas vanaf Jaki. Ook moeten ze zelf zorgen voor lijm, kleurpotloden, schriften, stiften, pennen e.d. Totaal anders en door dit soort dingen krijg je natuurlijk ook scheefgroei op school aangezien de een wel een nieuw schrift heeft en de ander het moet doen met de overblijfselen van broer/zus, hoor ik daar pesterijen!!? Nee nja goed het zal wel werken ik heb er alleen een ander idee over.

Vrijdag ben ik ook naar mijn school geweest! Hartstikke leuk, moest alleen maar een papiertje invullen met mn naam en geboortedatum en de studie die ik als laatste heb gedaan. Stefania wordt zo snel mogelijk gebeld met het antwoord wanneer ik kan beginnen, sowieso pas in Oktober maar wanneer dat weet nog niemand! Het blijft elke keer weer een verrassing.

Ook ben ik weer aan de twijfel geslagen met mn school, ik weet dat ik nog niet hoef te beslissen nu maar ben er wel heel druk mee. De twijfel is nu, Social Work HBO of Verloskunde. Meer informatie zie internet. Ik zie het wel helemaal zitten om bij mn tantetje te gaan wonen in Maastricht dus ook Social Work ga ik daar studeren (Sittard) maar welke studie dat is dus nog eventjes de vraag.

Nou mensen, verder geen nieuws behalve dat het weer hier slecht is, onweer en dat soort dingen maar vind ik wel lekker een dagje rust! Ik ga zo naar het hotel toe om een auto op te halen om naar Garlenda te gaan, lekker me vol proppen en vanavond niet meer zoveel eten!

Ik hoop dat mn keelpijn ff doorzet en ik goed verkouden wordt want elke keer dat gezeur heb ik ook niks aan ;)!

Fijne zondag en fijne nieuwe week!
Dikke kus en veeeel liefsxxxxxx

mam

Mooi verhaal weer, wat totaal anders dan hier de scholen, maar wel leuk om mee te maken toch, ga ja alles hier met andere ogen bekijken. Voor de verandering schijnt hier nu de zon.
Dikke kus, :))

De wijnredertjes

Wat schrijf je toch altijd leuke verhalen, echt leuk om te lezen. Zie je nu kan ik ze ook direct openen en snel lezen. Hopen dat je niet heel ziek gaat worden maar een keer er vanaf zijn zou ook fijn zijn. Bedankt voor je andere berichtje. Geniet nog even van je vrije dag en we spreken elkaar gauw weer.
Liefs van ons

tante Miriam

Lands wijs lands eer moet je maar denken en verschil moet er zijn. Voor ons is het wel interessant om te lezen hoe het in Italie gaat op de scholen. Maar inderdaad lange dagen voor de kinderen. Moeten ze dan thuis ook nog wat doen? Ik bedoel Theo en Blue? Het is weer een mooi verhaal. Succes met je "denkwerk" over je toekomst, je hebt nog even. Eet lekker in Garlenda. Liefs XXX

celleke

Leuk lesje Couleur Locale.
Maar wat me zorgen maakt....... moet jij ook zo vroeg op? En wat heb je gegeten op Garlenda altijd leuk om te weten.
A la prossima volta ;-))

MJRS

schoolsysteem is idd niet te vergelijken met dat van ons... lange dagen hoor!
sterkte met je overwegingen voor je vervolgstudie!
groet'n uit een zonnig Hengelo

Veerle

@Celleke, ik heb gegeten Psta met witte saus (slagroom saus) en kip, en dan was er nog vlees op de bbq en sla. En als toetje lekker ijs en 2 heerlijke taartjes hmmm! Nee ik hoef niet zo vroeg op, stefania brengt de kids naar school dus ik ben vrij tot ze klaar zijn!